Dzień 1
Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem samolotu na lotnisku. Wylot na Bałkany samolotem czarterowym. Po przylocie spotkanie z pilotem, transfer do hotelu nad morzem, obiadokolacja, nocleg.
Dzień 2
Po śniadaniu wyjazd na niezwykłą wyprawę do Delty rzeki Neretwy, zwanej Chorwacką Kalifornią, a przez miejscowych spiżarnią całej Chorwacji. Neretwańskie plony można kupić na każdym targowisku w całym kraju. Zobaczymy uprawy wszelkiego rodzaju warzyw i owoców. Szczególne wrażenie robią jednak pola mandarynek, przepłyniemy tradycyjnymi łodziami po kanałach rzeki przecinającej pola uprawne. Region ten słynie z wyśmienitej kuchni i likierów wyrabianych na bazie rakij, wódki winogronowej. Tutejszą specjalnością jest neretwański brudet, czyli gulasz rybny przygotowywany z węgorza i żab, podawany najczęściej z polentą. Dopłyniemy do gospodarstwa agroturystycznego, gdzie nauczymy się przyrządzać tę potrawę. Wspólne gotowanie przy opowieściach o obyczajach i życiu z regionu delty rzeki Neretwy, biesiadowanie przy muzyce dalmatyńskiej, powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg w Neum. Okolice Neum to region słynący z hodowli małży - mule i ostrygi można tu kupić prosto z morza. Zaserwujemy Państwu doskonałą sałatkę z owoców morza.
Dzień 3
Po śniadaniu wyruszymy do największego miasta w Hercegowinie – Mostaru, gdzie zwiedzimy zabytkowe średniowieczne centrum wybudowane przez Turków, przejdziemy Starym Mostem z XVI wieku - symbolem miasta wpisanym na listę UNESCO, przespacerujemy się ulicą Kujundżiluk, gdzie znajdują się tradycyjne warsztaty rzemieślnicze, meczety, restauracje z lokalną kuchnią. Po zwiedzaniu czas wolny, kiedy to będziemy mogli spróbować lokalnych specjałów, w tym słynnych ćevapów (wałeczki z grillowanego mięsa), które najlepiej smakują podawane z cebulą i ajvarem – pastą z papryki i bakłażanów, jego wersją ljutą, czyli ostrą lub blagą, czyli łagodną. Warto również spróbować grillowanych warzyw, z których słyną Bałkany, faszerowanej papryki, gołąbków w liściach winogron czy też burka. Dla wielbicieli słodyczy polecamy baklavę – ciastko z mielonymi orzechami i migdałami, czy też tufahiję, czyli pieczone jabłka w specjalnym syropie. Do tego najlepiej zamówić kawę parzoną po bośniacku w tradycyjnych tygielkach w jednej z przepięknie położonych kawiarni z widokiem na stary most na rzece Neretwie i, jakby powiedzieli miejscowi, użivati, czyli delektować się chwilą. Następnie przejedziemy do Blagaju, jednego z najbardziej mistycznych miejsc w Bośni, gdzie sułtan, urzeczony pięknem tego miejsca, rozkazał wykuć w skale tekiję, czyli dom dla derwiszy. Dla chętnych niezapomniany rejs pontonami do źródła rzeki Buny wypływającego ze skał (dodatkowo płatny). Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Dzień 4
Po śniadaniu wyruszymy w stronę Omisza, urokliwego miasteczka, które niegdyś było niebezpiecznym gniazdem pirackim. Polecamy zagłębić się w atmosferę kamiennych uliczek i posmakować miejscowych specjałów. Tutejsza kuchnia słynie z potraw przygotowywanych na żywym ogniu, z peki, pod tą nazwą nie kryje się konkretne danie, ale sposób, w jaki przygotowuje się wiele bałkańskich potraw. Nazwa pochodzi od żeliwnej pokrywy przysypywanej gorącym popiołem, pod którą piecze się lub dusi mięso czy ośmiornicę. Tutejsze karczmy, tzw. konoby, często goszczą klapy - miejscowych muzyków śpiewających a capella. To ciekawe przeżycie artystyczne, a Omisz staje się najbardziej rozśpiewanym miastem w Chorwacji, podczas najstarszego festiwalu klap, odbywającego się tu co roku w lipcu od 1967 roku. A dla tych, którzy chcieliby aktywnie spędzić czas, polecamy zmierzyć się z rzeką Cetiną podczas raftingu, czyli spływu pontonami majestatycznym kanionem, wyżłobionym przez rzekę w pasmie górskim Mosor. Pionowe skały, nieokiełznana przyroda, to sceneria filmu Winnetou, kręconego m.in. na rzece Cetinie. Na pontonach, uzbrojeni w wiosła, zabezpieczeni przez kaski i kapoki i pod czujnym okiem skippera, rozpoczniemy niesamowitą przygodę z rzeką (dodatkowo płatne). Po południu przejazd do Splitu, największego miasta Dalmacji, zobaczymy stare miasto, którego zabudowa odzwierciedla burzliwe dzieje regionu, krzyżują się tu wpływy weneckie, węgierskie i austriackie. Zobaczymy antyczny pałac cesarza Dioklecjana, jeden z najpiękniejszych w Europie przykładów rzymskiej architektury obronnej (IV-V w.), katedrę, mauzoleum cesarza i malowniczy port. Split to jedno z niewielu miejsc na świecie, gdzie możemy napić się kawy na perystylu rzymskiego pałacu. Polecamy! Przejazd do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Dzień 5
Po śniadaniu wyjazd do Dalmacji Północnej, zwiedzanie Zadaru, najważniejszego miasta regionu - antyczne Forum, rotunda św. Donata, najcenniejszy sakralny zabytek Zadaru, romańska katedra św. Anastazji, spacer wybrzeżem, którym spacerował między innymi Alfred Hitchcock. Posłuchamy również wyjątkowego dźwięku organów morskich, jednej z największych atrakcji miasta. Przejazd do Ninu, gdzie odwiedzimy solany, w których tradycyjną metodą, przez odparowywania wody morskiej uzyskuje się sól. Sól nińska jest ekologiczna, nie przetworzona chemicznie, bogata w minerały, a na szczególna uwagę zasługuje „kwiat soli” – produkt najwyższej jakości - sól krystalizująca na powierzchni specjalnych zbiorników do odparowywania wody adriatyckiej. Kryształy solne są zbierane ręcznie i suszone na wietrze. W sklepie przy muzeum będziemy mogli zakupić m.in. kwiat soli z Ninu. Dzień zakończymy wizytą na farmie osiołków, gdzie będziemy mogli nakarmić zwierzęta i spróbować oślego mleka, które szczególnie polecane jest dla noworodków, osób starszych i rekonwalescentów, ze względu bogactwo witamin i minerałów, doskonale wpływa na regulację układu immunologicznego. Następnie przejazd do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Dzień 6
Po śniadaniu udamy się w niezapomniany rejs na wyspy archipelagu szybenickiego – wyspę Krapanj i Zlarin, jedne z dwóch najbardziej urokliwych i najmniejszych zamieszkałych wysp na Adriatyku. Wyspa Krapanj słynie z wyławiania i obróbki gąbki morskiej, a wyspa Zlarin z połowów i obróbki korala adriatyckiego. Tego dnia odwiedzimy muzeum gąbki morskiej oraz tradycyjny warsztat zajmujący się obróbką korala. Czas na plażowanie i kąpiele morskie. Podczas rejsu, ze statku zobaczymy również twierdzę św. Mikołaja z XVI wieku, wybudowaną aby bronić dostępu do Szybenika od strony morskiej. Po rejsie zwiedzanie Szybenika, pięknego miasta wpisanego na listę UNESCO. Szybenik to najmłodsze miasto wybrzeża. W odróżnieniu od innych dalmatyńskich miast, zbudowanych przez Greków, czy Rzymian, został założony w IX w. przez chorwackich królów. Zwiedzimy przede wszystkim niezwykłą katedrę św. Jakuba - arcydzieło architektury gotycko-renesansowej, znajdującą się przy placu z renesansowym ratuszem miejskim. Starówka Szybenika z licznymi wąskimi kamiennymi uliczkami i malowniczymi schodkami to miejsce pełne uroku i fascynującej atmosfery. Miejscowe restauracje serwują przepyszne owoce morza, polecamy spróbować sałatkę z ośmiornicy, faszerowane kalmary czy też mule na buzaru, gotowane w sosie z białego wina, z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki. Dla wielbicieli mięsa polecamy dalmatyńską pasticadę, czyli wołowinę duszoną z warzywami, oliwą i czerwonym winem podawaną z ziemniaczanymi kluseczkami njokima. Przejazd do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Dzień 7
Po śniadaniu przejazd do urokliwego Primostenu, wybudowanego na maleńkiej wysepce początkowo połączonej z lądem mostem. Miasteczko jest przepięknie położone, opływają je błękitne wody Adriatyku, w okolicy słynne winnice otoczone kamiennymi murkami zwanymi koronką w kamieniu. Zdjęcie primoszteńskich murków zdobi budynek ONZ w Nowym Jorku. Spacer po mieście i odwiedziny tradycyjnej winiarni, gdzie spróbujemy doskonałych miejscowych win. Z okolic Primostenu pochodzi doskonałe wino Babić, produkowane ze szczepu o tej samej nazwie, charakteryzujące się ciemnym kolorem, dużą gęstością i owocowym aromatem. Chorwacja to kraj słynący z wina. Winiarska Chorwacja podzielona jest na dwa zasadnicze regiony: region kontynentalny i nadmorski z wyspami, a te podzielone są na podregiony. Wyróżnia się tu ponad 300 winiarskich krain geograficznych. Warto spróbować białych win takich jak: malvazija, posip, grk, grasevina, zlahtina, czy też kwiatowej marastiny. Dla amatorów wina czerwonego polecamy autochtoniczne szczepy. Odmiana plavac mali (genetyczny brat zinfandela, ojcem ich był chorwacki crljenak kaštelanski) daje bardzo ciekawe wina jak dingač czy postup na półwyspie Peljesac, oraz zlatan plavac, Ivan Dolac oraz Faros na wyspie Hvar. Niektóre ze szczepów uprawiane są tutaj od czasów starożytnych Greków. Po degustacji przejazd do Trogiru, spacer po malowniczej starówce, gdzie zobaczymy między innymi ratusz oraz katedrę św. Wawrzyńca z XIII w. Zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Dzień 8
Śniadanie , wykwaterowanie z hotelu, transfer:
- dla Klientów pozostających na dodatkowy tydzień pobytu - przejazd do wybranego hotelu, a 15 dnia wylot do Polski,
- dla Klientów powracających do Polski transfer na lotnisko, wylot samolotem czarterowym.
Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
Prosimy o zabranie butów do wody. Podczas raftingu sprzęt i wyposażenie jest w cenie.
Zakwaterowanie na objeździe
Hotele
**/*** (razem 7 noclegów), hotele położone w Chorwacji oraz na terenie Bośni i Hercegowiny.
Pokoje:
funkcjonalnie wyposażone 2 - osobowe (możliwość dostawki), wszystkie z łazienkami i w większości hoteli z TV.
Do dyspozycji gości:
wszystkie hotele posiadają recepcję, bar, restaurację, część z nich posiada basen
Wyżywienie:
śniadania i obiadokolacje
Kategoria lokalna:
**/***
Uwaga! Dla chętnych istnieje możliwość przedłużenia imprezy o tydzień pobytu w Chorwacji (Riwiera Kasztelańska, Riwiera Makarska, Wyspa Korcula, Płw. Peljesac) lub w Neum. Opisy hoteli w dalszej części katalogu. Więcej ofert dostępnych w systemie rezerwacyjnym.
Świadczenia
Cena podstawowa obejmuje: przelot samolotem czarterowym do Dubrownika lub Zadaru, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem lub busem, śniadania, obiadokolacje, opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).
Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, dodatkowych posiłków, wycieczek fakultatywnych oraz innych wydatków osobistych. Orientacyjny koszt biletów wstępu, i systemu TGS - ok. 156 EUR. Dodatkowa opłata, taksa klimatyczna - ok. 1 EUR/dzień/os.